Συνάντηση θεατρικών μεθόδων

Συνάντηση θεατρικών μεθόδων
Το Από Μηχανής Θέατρο διοργανώνει το σεμινάριο

Συνάντηση θεατρικών μεθόδων

Το Από Μηχανής Θέατρο διοργανώνει σεμινάριο 60 ωρών με θέμα «συνάντηση θεατρικών μεθόδων». Συγκεκριμένα, θα διδαχτούν τρεις διαφορετικές μέθοδοι εκπαίδευσης των ηθοποιών, από τρεις σκηνοθέτες του Ελληνικού θεάτρου, που αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις.
Κώστας Φιλίππογλου (Σωματικό δημιουργικό θέατρο) Γιώργος Παλούμπης (Ρεαλιστικό θέατρο)  Δημήτρης Μυλωνάς (Ρώσικη σχολή – Μηχαήλ Τσέχωφ) Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν 20 ώρες με τον κάθε σκηνοθέτη, για να εντρυφήσουν στη μέθοδό του. Το θέατρο είναι ένα- και όταν είναι καλό- αναγνωρίζουμε την αλήθεια του, ανεξάρτητα από την αισθητική του προσέγγιση. Όμως χρειάζεται δουλειά μέθοδος και έμπνευση. Ευελπιστούμε, ότι εδώ οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν συστηματικά και βιωματικά τις διδακτικές μεθόδους.

Το Από Μηχανής Θέατρο διοργανώνει σεμινάριο 60 ωρών με θέμα «συνάντηση θεατρικών μεθόδων». Συγκεκριμένα, θα διδαχτούν τρεις διαφορετικές μέθοδοι εκπαίδευσης των ηθοποιών, από τρεις σκηνοθέτες του Ελληνικού θεάτρου, που αντιπροσωπεύουν τρεις διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις.
Κώστας Φιλίππογλου (Σωματικό δημιουργικό θέατρο) Γιώργος Παλούμπης (Ρεαλιστικό θέατρο)  Δημήτρης Μυλωνάς (Ρώσικη σχολή – Μηχαήλ Τσέχωφ) Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διδαχτούν 20 ώρες με τον κάθε σκηνοθέτη, για να εντρυφήσουν στη μέθοδό του. Το θέατρο είναι ένα- και όταν είναι καλό- αναγνωρίζουμε την αλήθεια του, ανεξάρτητα από την αισθητική του προσέγγιση. Όμως χρειάζεται δουλειά μέθοδος και έμπνευση. Ευελπιστούμε, ότι εδώ οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν συστηματικά και βιωματικά τις διδακτικές μεθόδους.

Περιγραφή Σεμιναρίου

Γιώργος Παλούμπης.

Επί σκηνής αλήθεια

Με κύριο άξονα το ρεαλισμό – χωρίς αυτό να είναι περιοριστικό – ο ηθοποιός πραγματεύεται την επί σκηνής αλήθεια και επικοινωνία, καθώς και το ενδιαφέρον των  υποκριτικών του επιλογών. Βασικό εργαλείο του μαθήματος είναι ο αυτοσχεδιασμός με λόγο και δοσμένες συνθήκες, μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να  ανακαλύψουν νέες πτυχές της υποκριτικής τους, απελευθερωμένοι – σε αυτήν τη φάση – από κείμενο.  Με μία συμφωνία της ομάδας οι ηθοποιοί δημιουργούν από το μηδέν χαρακτήρες και βάσει συγκεκριμένων συνθηκών «φτιάχνουν» σχέσεις και χώρους πάνω στη σκηνή.  Μέσα από τη δράση και την αντίδραση οι συμμετέχοντες «ζουν» μοναδικές,  ενδιαφέρουσες ή και οριακές στιγμές των χαρακτήρων που δουλεύουν.  Η εμπειρία τέτοιων στιγμών είναι πολύτιμη εφόσον είναι στιγμές παρόμοιες, ή και όμοιες,  με αυτές που συναντώνται σε κάθε δραματουργία. Οι ηθοποιοί αρχίζουν, επομένως, με  αυτή τη μέθοδο να δημιουργούν μια γλώσσα – μέσα από την πράξη – που θα τους βοηθήσει στη διαδικασία της πρόβας και στην αντιμετώπιση του θεατρικού κειμένου.

Δημήτρης Μυλωνάς

Ρώσικη μέθοδος – Μηχαήλ Τσέχωφ

Στο σεμινάριο θα επιδιώξουμε να ανιχνεύσουμε τις βασικές αρχές της Ρωσικής μεθόδου υποκριτικής έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τον Μιχαήλ Τσέχωφ. Εργαλεία αυτής της μεθόδου όπως ο οργανωμένος αυτοσχεδιασμός, ο εσωτερικός μονόλογος, το όνειρο του ήρωα, η σπουδή πάνω σε πίνακες, ποιήματα, μουσικές που συνδέονται με το χτίσιμο ενός ρόλου αλλά και οι έννοιες συμβάν, εμπόδιο, θέμα, είσοδος σκηνής, θα γίνουν αντικείμενο έμπρακτης μελέτης κι εφαρμογής. Με τη γνωριμία αλλά και τη χρήση των παραπάνω εργαλείων, στόχος είναι ο ηθοποιός να αντιμετωπίζει την τέχνη του όχι ως αποτέλεσμα μιας αφηρημένης έμπνευσης αλλά να την οργανώνει πάνω σε στέρεες και συγκεκριμένες βάσεις οι οποίες θα τον συντροφεύουν σε κάθε είδους σκηνική πράξη.

Πληροφορίες

Διάρκεια σεμιναρίου: Από 24 Ιουνίου έως 17 Ιουλίου 2019 (60 ώρες)
Δευτέρα έως Τετάρτη, 11:00-16:00.

Κόστος συμμετοχής: 300 ευρώ ανά άτομο.
Το σεμινάριο αφορά επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών και
θεατρολόγους.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή βιογραφικού σημειώματος
στο apomixanis.theatro@gmail.com μέχρι και την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019.
Πληροφορίες: 210 523 2097 | apomixanis.theatro@gmail.com

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13
Μεταξουργείο).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Κώστας Φιλιππόγλου

Ο Κώστας Φιλίππογλου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος θεάτρου. Ξεκίνησε τις  θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα και συνέχισε την εκπαίδευσή του με ηθοποιούς- δασκάλους από την Ευρώπη ερευνώντας το σωματικό – δημιουργικό θέατρο. Το 1986 αρχίζει να εργάζεται στην Ελλάδα ως ηθοποιός και έχει συμμετάσχει σε αρκετές  παραγωγές. Έχει δουλέψει στο θέατρο Τεχνοχώρος του Γιάννη Κακλέα, στο θέατρο Αμόρε με τον Γιάννη Χουβαρδά, στο θέατρο Πόρτα, στο φεστιβάλ Αθηνών και σε πολλά άλλα.
Από το 1999 δουλεύει κυρίως στο εξωτερικό με τη θεατρική ομάδα Complicité και παίρνει μέρος στις παραστάσεις και τα εργαστήρια που δίνει η ομάδα στην Αγγλία, τηνΕυρώπη και τις Η.Π.Α. Έχει παίξει στο National theater του Λονδίνου, στο Bouffes du Nord του Πήτερ Μπρουκ, κ.λπ.Ως δάσκαλος θεάτρου έχει διδάξει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και στη Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα δίδαξε ως επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του  Πανεπιστημίου Πατρών, σε σεμινάρια που διοργανώνει ο ίδιος, σε δραματικές σχολές και σε σεμινάρια για το θέατρο στην εκπαίδευση.
Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει την δική του σχολή – εργαστήρι στην Αθήνα όπου διδάσκει σωματικό – δημιουργικό θέατρο.

Έχει σκηνοθετήσει: Το 2003 για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Λιούις Κάρολ σε δική του διασκευή.  To 2006 τον Οδυσσεβάχ της Ξένιας Καλογεροπούλου για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.
Το 2011-2012 συνέλαβε και σκηνοθέτησε τις παραστάσεις Πολιτική ανυπακοή  (συνδημιουργία) και Ορέστης – Ηλέκτρα 0-1 που παίχτηκαν σε Αθήνα και Λευκωσία.
Τη σεζόν 2012-2013 σκηνοθέτησε το έργο του Egon Wolf Χάρτινα λουλούδια (Θέατρο Ιλίσια) και το έργο του Θανάση Τριαρίδη, Historia de un amor ή τα μυρμήγκια (Θέατρο Olvio).
Τη σεζόν 2013-2014 σκηνοθέτησε την Τίρζα του Άρνον Γκρούνμπεργκ (Θέατρο Ιλίσια), το Μένγκελε του Θανάση Τριαρίδη (Θέατρο Faust) και τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή στην Επίδαυρο.

Την σεζόν 2014-2015 σκηνοθέτησε τον Γλάρο του Άντων Τσέχωφ (Θέατρο Θησείον) και το Exit (ομαδική δημιουργία) στο Bios.
Το καλοκαίρι του 2015 σκηνοθέτησε και πάλι για την Επίδαυρο και το Ηρώδειο τον «Προμηθέα δεσμώτη» του Αισχύλου.
Τη σαιζόν 2016 -2017 διασκεύασε και σκηνοθέτησε το «Μαύρο χιόνι», από το ομότιτλο  Μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, για το θέατρο «Πόρτα»
Τη σαιζόν 2017 – 2018 σκηνοθέτησε την «Νεκρή ζώνη» του Χάρολντ Πίντερ στο θέατρο  «Θησείον» και το έργο του Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια» για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Αγρινίου.
Το καλοκαίρι του 2018 σκηνοθέτησε το έργο του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» για την
Επίδαυρο και το Ηρώδειο.

Γιώργος Παλούμπης

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.  Έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις – μεταξύ των οποίων: «Εθνικός Ελληνορώσων» του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου (Θέατρο Από Μηχανής), «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου (ΚΘΒΕ, Μονή Λαζαριστών), «Κατάδικος μου» των Ελένη Ράντου, Σάρας Γανωτή, Νίκου Σταυρακούδη (Θέατρο Διάνα). «Αόρατη Όλγα» του Γιάννη Τσίρου (Εθνικό Θέατρο – ένα εκ των δύο έργων της παράστασης με τον γενικό τίτλο «Ξένος»), «Bug» του Τρέισι Λετς (Θέατρο Επί Κολωνώ), «Χαρτοπόλεμος» του Βαγγέλη Ρωμνιού (Ιλίσια Βολανάκης, Μικρό Γκλόρια). Έχει σκηνοθετήσει παιδικές παραστάσεις – μεταξύ  των οποίων τον «Μορμόλη» του Ράινερ Χάχφελντ (Σύγχρονο Θέατρο). Έγραψε και σκηνοθέτησε έργα – μεταξύ των οποίων το «Penalty» (Θέατρο Επί Κολωνώ), Έχει  διδάξει υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης, στη Δραματική σχολή Τράγκα και σε πολλά θεατρικά εργαστήρια.

Δημήτρης Μυλωνάς

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου «Τζένη Καρέζη» (1999) και του Finance and Accounting του Deree  College (1995). Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με πολλούς σκηνοθέτες όπως Σπύρος  Ευαγγελάτος, Δημήτρης Λιγνάδης, Σωτήρης Χατζάκης, Λίλλυ Μελεμέ, Κώστας Τσιάνος,  Στάθης Λιβαθινός, Ρούλα Πατεράκη κ.α. ενώ για 7 χρόνια συμμετείχε στο δυναμικό της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Ανατόλι Βασίλιεφ, Ιρίνα
Πρόμπτοβα, Αντρέι Στσούκιν, Νικολάι Κάρποφ, Λυδία Κονιόρδου κ.α. Έχει πάρει μέρος σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες κι έχει δώσει τη φωνή του σε πολλές μεταγλωτίσεις. Από το 2013 αρχίζει η ενασχόληση του και με τη σκηνοθεσία. Έχει σκηνοθετήσει τις  παραστάσεις Γράμματα αγάπης στον Στάλιν, Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι  νεκροί, Δεν έχω τίποτα, Καγκουρώ, Τσέχωφ, Διασκεδάζοντας με τον κύριο Σλόουν, Το ψωμί της Νινευί, Τρεις αδελφές, Proof, Ράφτης κυριών, Ο κήπος, Προσωπική συμφωνία, Η διαθήκη της Μαρίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου «Εν Δράσει» ενώ
από τον Οκτώβριο 2017 έχει αναλάβει με την Άννα Ελεφάντη, την καλλιτεχνική διεύθυνση και διαχείριση του «Από Μηχανής» Θεάτρου.