Ρεπερτόριο 2018-2019

Φόρτωση Θεατρικές Παραστάσεις
30
Σεπτέμβριος
Δευτέρα

ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ 2019 -2020

30 Σεπτεμβρίου - 30 Δεκεμβρίου
th Patroklos Skafidas 9890

Του  Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης

«Οι Θεσμοφοριάζουσες, παρότι σήμερα οι γυναίκες μπορεί να μην βρίσκονται σε τέτοια θέση ώστε να οραματίζονται ισότητα ωστόσο πάντα υπάρχουν ομάδες πολιτών που δεν κατέχουν ίδιο μερίδιο στην λειτουργεία της Πολιτείας και παλεύουν για αυτό, μπορεί να χαρακτηριστεί επίκαιρο. Στην δική μου προσέγγιση γυναικείοι ρόλοι και Χορός γίνονται ένα χωρίς να γίνει διαφοροποίηση στο κείμενο μιας και δεν μπορεί να υπάρξει Αρχαίο Δράμα χωρίς τα χορικά. Η μετάφραση στην οποία βασίστηκα ήταν η ιδιαιτέρως πίστη στο κείμενο του Τάσου Ρούσσου και με μια ομάδα νέων ηθοποιών είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την δική μας ματιά στο έργο του Αριστοφάνη.

Το μαγικό με το θέατρο είναι ότι σου δίνει προοπτικές που ούτε καν τις φαντάζοσουν.Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι και το Summer stock Αριστοφάνης που δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να εκφραστούν και να αγγίξουν τον μεγάλο μας κωμικό. Με απόλυτο σεβασμό στο κείμενο, προσπάθησα να αποδώσω μια φρέσκια και πολλά υποσχόμενη παράσταση με το κύρος και την αισθητική του Από Μηχανής Θεάτρου…

Τι έχουν να πουν οι Θεσμοφοριάζουσες σήμερα; Η ταπεινή μου γνώμη είναι τα πάντα! Όπως άλλωστε κάθε κλασική δραματουργία. Ο βασικός πυρήνας στις Θεσμοφοριάζουσες για μένα δεν σταματάει στις παρωδίες της Ελένης και της Ανδρομέδας ( έργα που είχαν διδαχτεί και τα δύο τον προηγούμενο χρόνο), ούτε στις παρωδίες τραγωδιών του Ευριπίδη, στα χυδαία χωρατα,τα αστεία για την απιστία και τα τερτιπια των γυναικών, αλλά αντίθετα παίζοντας ετυμολογικά με τα γυναικεία ονόματα ο ποιητής μάλλον μας οδηγεί να σκεφτούμε πως οι γυναίκες της φυλής κάνουν τους άντρες να ντρέπονται και να δείχνουν περισσότερη αρετή και ανδρεία. Όσο λοιπόν ακόμα και στις μέρες μας αμφισβητείται η ταυτότητα των δύο φύλων και δημιουργείται η ανάγκη κυριαρχίας ανάμεσα τους πάντα τα έργα του Αριστοφάνη θα είναι επίκαιρα και θα έχουν κάτι να μας πουν.»

Πληροφορίες παραστάσεων:

Πρεμιέρα 30 Σεπτεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου Δευτέρα 18:00-Τρίτη 18:00
Για δύο εβδομάδες 30 Σεπτεμβρίου έως 13 Οκτωβρίου θα παίζονται και  Δευτέρα 18:00 , Τρίτη 18:00 και Κυριακή 21:00 

«Από Μηχανής» Θέατρο, Ακαδήμου 13, τηλέφωνο: 210.5232097 www.amtheater.gr

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Kανονικό: 13 €

Μειωμένο: (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ/ Άνω των 65)  10 €

Ατέλεια (ΑΝΟΙΧΤΟ): 5 €

Διάρκεια: 90΄

Κρατήσεις

 +302105232097

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

Οι γυναίκες τελώντας την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, αποφασίζουν να  τιμωρήσουν τον Ευριπίδη επειδή στα έργα του τις δυσφημίζει. Ο ίδιος ταραγμένος προσπαθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο αποστέλλοντας στην γιορτή τον Μνησίλοχο  ντυμένο γυναικεία για να τον υπερασπιστεί. Αρχικά προσχηματικά επιτίθεται και  εκείνος στον Ευριπίδη ωστόσο έπειτα τον υποστηρίζει με το επιχείρημα πως και οι ίδιες οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για ακόμα περισσότερα από όσα τους προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Αγανακτισμένες οι γυναίκες του Χορού μαθαίνουν από τον  Κλεισθένη πως κάποιος άνδρας με γυναικεία περιβολή κυκλοφορεί ανάμεσά τους. Ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση τελετουργικών κανόνων ενώ ο Ευριπίδης, στην προσπάθεια να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην
γιορτή των Θεσμοφορίων και ζητά από τις γυναίκες να απελευθερώσουν τον Μνησίλοχο με την υπόσχεση ότι ο ίδιος θα σταματήσει να τις κακολογεί.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση μιας ισότιμης θέσης της γυναίκας έχουν γίνει. Είναι όμως αρκετά; Όχι. Η γυναίκα εξακολουθεί να νιώθει ότι πρέπει να  προσπαθήσει λίγο περισσότερο, να παλέψει λίγο περισσότερο για να εξασφαλίσει τη θέση που δικαιούται. Το όραμα για μια κοινωνία ισοτιμίας δεν έχει εκπληρωθεί κι  έτσι η γυναίκα-μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγος, σύντροφος δίνει την καθημερινή της  μάχη για να διεκδικήσει τα αυτονόητα, μια μάχη στην οποία δεν είναι η μόνη αλλά  που τη δίνουν κι άλλες ομάδες πολιτών οι οποίοι επίσης δεν κατέχουν ισάξιο μερίδιο  στην λειτουργεία της Πολιτείας. Στην δική μας προσέγγιση, γυναικείοι ρόλοι και  Χορός γίνονται ένα κι εκείνο που τους ενώνει είναι ακριβώς αυτό: η κοινή μάχη. Τι  έχουν να πουν οι Θεσμοφοριάζουσες σήμερα; Τα πάντα. Όπως άλλωστε κάθε κλασικό έργο. Ο Αριστοφάνης στις Θεσμοφοριάζουσες παίζει ετυμολογικά με τα  γυναικεία ονόματα. Οι γυναίκες στέκονται απέναντι στους άντρες ως ένας καθρέφτης  που αντανακλά τις αδυναμίες του «ισχυρού φύλου» και τις επιστρέφει  μεταμορφωμένες σε σεμνότητα κι αρετή. Αυτόν ακριβώς τον καθρέφτη αναζητώ κι  εγώ σε ένα σήμερα που αντίστοιχες «αντανακλάσεις» ίσως να μας πάνε όλους κι όλες ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα πιο κοντά.

 

Συντελεστές παράστασης:

 • Σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης 
 • Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
 • Σκηνικά-κοστούμια: Ειρήνη Πετράκη 
 • Μουσική: Άγγελος Καλογιάννης 
 • Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης 
 • Επιμέλεια κίνησης-χορογραφίες: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη
 • Φωτογραφίες-Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
 • βοηθός χορογράφου: Χριστίνα Σκλαβάκη

Παίζουν

 • Γιώργος Δουργούτης,
 • Παναγιώτης Τσουκάτος
 • Σοφία Κεσίδου,
 • Ευανθία Κιάκο,
 • Αγγελική Κιντώνη,
 • Μυρτώ Μπέρνχαρτ,
 • Ειρήνη Πετρακη
 • Ειρήνη Τζαβάρα,
 • Θωμάς Χαβιανίδης,

 

ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Λεπτομέρειες
Αρχή: 30 Σεπτεμβρίου
Τέλος: 30 Δεκεμβρίου