Ρεπερτόριο 2020-2021

Φόρτωση Εκδηλώσεις
01
Ιούλιος
Δευτέρα

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ 2019-2020

1 Ιουλίου 2019 - 2 Ιουλίου 2019
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.
mainLysistrati

Του  Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Άρης Ηλίας Τοπάλογλου

Το «Από Μηχανής» Θέατρο εγκαινιάζει για πρώτη φορά το θεσμό «Summer Stock Theatre» για το καλοκαίρι του 2019 με κεντρική θεματική τον Αριστοφάνη. Ένα project υποκριτικής και έρευνας το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 με μια σειρά από προσεγγίσεις των έργων του σπουδαίου κωμωδιογράφου της αρχαιότητας από δυο γκρουπ ηθοποιών και αντίστοιχους σκηνοθέτες που προέκυψαν από ακροάσεις και ως αποτέλεσμα θα παρουσιάσουν τις Θεσμοφοριάζουσες (σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης) και τη Λυσιστράτη (σκηνοθεσία: Άρης Ηλίας Τοπάλογλου), τον ερχόμενο Ιούνιο.

Με εργαλεία τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα τους, οι δύο θίασοι εμπνέονται από το αριστοφανικό σύμπαν και το αναπλάθουν με σύγχρονη ματιά. Όχι για ορχήστρα αρχαίου θεάτρου ούτε για ιταλική σκηνή αλλά για το σύγχρονο κλειστό θεατρικό χώρο της οδού Ακάδημου 13 στο Μεταξουργείο το οποίο φιλοξενεί τις πρόβες και την παρουσίαση των δύο αυτών παραστάσεων, το σημαντικότερο όμως, αναλαμβάνει να καλύψει πλήρως την παραγωγή τους.

Με τα πιο απλά υλικά, σκηνικά και κοστούμια από το φροντιστήριο του θεάτρου, οι δύο θίασοι θα μας ξαναπούν με απόλυτη ελευθερία και χωρίς θεατρικούς περιορισμούς, τις ιστορίες του σπουδαίου ποιητή και θα αναδείξουν το νόημα τους. Ένας Αριστοφάνης αλλιώτικος, ένας Αριστοφάνης όπως τον καταλαβαίνουμε σήμερα, ξαναδιαβάζοντας τον κι επινοώντας την παρουσίαση του με τολμηρότητα και αναπάντεχους τρόπους.

Tο «Από Μηχανής» Θέατρο μέσα από την ολοκληρωμένη αυτή καλλιτεχνική διαδικασία (ακρόαση-πρόβα-παράσταση), μετατρέπεται σε τόπο συνάντησης, εκπαίδευσης, σκηνικής εμπειρίας και προπαντός ανάδειξης νέων φωνών ενώ με τις παραγωγές Θεσμοφοριάζουσες και Λυσιστράτη που θα παρουσιαστούν, ο θεσμός του «Summer Stock Theatre» έρχεται όχι μόνο να δώσει ευκαιρίες στους νέους δημιουργούς αλλά να προτείνει μια φρέσκια προσέγγιση για τα θεατρικά πράγματα.
Μια ιδέα του Χρήστου Παρίδη (δημοσιογράφος/curator θεάτρου) ο οποίος σε συνεργασία με το «Από Μηχανής» Θέατρο, αναλαμβάνει την καλλιτεχνική επιμέλεια του «ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ Summer Stock Theatre-ΑΡΙΣΤΟφΑΝΗΣ ΑΛλΙΩΣ project».

Από τις 3 Σεπτεμβρίου 2019
Κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο στις 21.00

«Από Μηχανής» Θέατρο, Ακαδήμου 13, τηλέφωνο: 210.5232097 www.amtheater.gr

Γενική είσοδος
Για τη μία παράσταση: 10 ευρώ
Κρατήσεις

 +302105232097

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

Εν μέσω του Πελοποννησιακού Πολέμου, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», ώστε  να παύσει ο πόλεμος μεταξύ των δύο πόλεων. Την ίδια ώρα οι γυναίκες καταλαμβάνουν την Ακρόπολη, εκεί όπου βρίσκεται το δημόσιο ταμείο το οποίο  χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις. Όλες οι προσπάθειες των ανδρών είτε να  ανακαταλάβουν την Ακρόπολη είτε να πείσουν τις γυναίκες τους να γυρίσουν στις συζυγικές τους κλίνες, αποτυγχάνουν παταγωδώς. Έπειτα από σκληρές
διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται στο τέλος και επισφραγίζεται με μια μεγάλη διονυσιακή γιορτή.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Νέοι καλλιτέχνες συναντιούνται για να μεταφέρουν επί σκηνής μέσα από τους δικούς τους αισθητήρες την ιστορία της Λυσιστράτης. Μια γυναικεία ιστορία όπου το  αδύναμο “φύλο” παίρνει στα χέρια του την πολιτική κατάσταση της χώρας και βάζει τέλος στον πόλεμο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Λυσιστράτη είναι η πρώτη αγωνίστρια που αποτελεί θεμέλιο λίθο μιας επανάστασης των γυναικών κατά των ανδρών και των πατριαρχικών αντιλήψεων τους. Έτσι στο έργο βλέπουμε τη γυναίκα, τη σύζυγο, τη μάνα να ορθώνει ανάστημα, να ανεβαίνει στο βήμα και να  μιλά για ειρήνη, ισότητα και ελευθερία. Με κινητήρια δύναμη τα αρχέγονα ένστικτα  η αιώνια μάχη των δύο φύλων ξεσπά πάνω στη σκηνή. Η Λυσιστράτη είναι η δύναμη  που έχει μέσα της κάθε γυναικά που την ωθεί να αναμετρηθεί καθημερινά στο σπίτι,
στη δουλειά, στην πολιτεία και να διεκδικεί τα δικαιώματα της. Η αντιπολεμική  κωμωδία του Αριστοφάνη είναι ένα διαχρονικό κείμενο που θέτει προβληματισμούς  σε ζητήματα που μας απασχολούν μέχρι και σήμερα. Είναι η υπενθύμιση ότι μετά από τόσους αγώνες δεν μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για μια κοινωνία ισότητας.

 

Συντελεστές Παράστασης:

 

  • Σκηνοθεσία: Άρης Ηλίας Τοπάλογλου
  • Σκηνικά-κοστούμια: Όλγα Σαλιώρα
  • Μουσική: Άγγελος Καλογιάννης
  • Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
  • Επιμέλεια κίνησης: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
  • Βοηθός Χορογράφου: Χριστίνα Σκλαβάκη
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίνα Μπουκουβάλα
  • Φωτογραφίες-Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
  • Εκτέλεση Σκηνικού: Genti Kushi

Παίζουν:
Μαρία Ελευθεριάδη, Νίκος Δήμας, Κατερίνα Καλουμένου, Κωνσταντίνος Μυλωνάς,
Άρης Ηλίας Τοπάλογλου, Μυρτώ Μπέρντχαρτ, Sally Al Dabbas

ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Details
Start: 1 Ιουλίου 2019
End: 2 Ιουλίου 2019