Τζόρντι Γκαλθεράν

Συγγραφέας

Γεννήθηκε στη Βαρκελώνη στις 5 Μαρτίου του 1964. Σπούδασε Καταλανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και άρχισε να γράφει θεατρικά έργα το 1988. Το 1995 κέρδισε το Born Theatre Award για το έργο του Paraules encadenades (Αλυσιδωτές λέξεις) και το βραβείο Ignasi Iglesias για το έργο του Dakota ενώ την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε με το βραβείο των κριτικών Serra d’Or. Στις Αλυσιδωτές λέξεις βασίστηκε η ταινία της Laura Mañá το 2003.

Είναι παγκοσμίως γνωστός για το θεατρικό του έργο Η μέθοδος Γκρόνχολμ (El mètode Grönholm) το οποίο πρωτοπαίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο της Καταλωνίας το 2003. Στην Ελλάδα το έργο αυτό ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης το 2007. Το 2003 Η μέθοδος Γκρόνχολμ γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο El Metodo και πρωταγωνιστή τον Εδουάρδο Νοριέγα και κέρδισε δύο βραβεία Goya, το ένα από τα οποία ήταν αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Άλλα έργα του Γκαλσεράν είναι τα: Fuga (1994),  Καρναβάλι (2005) και Κανκούν (2007) και το Μπουρουντάνγκα. Έχει επίσης υπογράψει τη μετάφραση και τη διασκευή 20 και πλέον έργων, μεταξύ αυτών του Βασιλιά των Λιονταριών, έχει εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται ως βασικός σεναριογράφος σημαντικών σειρών της καταλανικής τηλεόρασης και έχει γράψει κινηματογραφικά σενάρια. Συνεργάζεται συστηματικά με σημαντικά έντυπα της Καταλονίας όπως οι εφημερίδες La Vanguardia και Ara.

Ο Γκαλθεράν γράφει τόσο στα καταλανικά όσο και στα ισπανικά.