Ρόναλντ Χάργουντ

Home » Profiles » Ρόναλντ Χάργουντ

Ρόναλντ Χάργουντ

Συγγραφέας

Ο Sir Ronald Harwood, γεννήθηκε ως Ronald Horwitz, στις 9 Νοεμβρίου του 1934 είναι συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος. Είναι γνωστός για τα έργα του για τη βρετανική σκηνή, καθώς και για το σενάριο για το The Dresser για το οποίο προτάθηκε για το Oscar και για τον Πιανίστα, για το οποίο κέρδισε το Όσκαρ του 2003 για το καλύτερο προσαρμοσμένο σενάριο.

Ήταν υποψήφιος για το καλύτερο προσαρμοσμένο σκηνικό Oscar για το The Bell Dive και την Butterfly (2007).

Ο Harwood έχει επίσης έντονο ενδιαφέρον για τη ναζιστική περίοδο, ιδιαίτερα την ιστορία των ατόμων που είτε συνεργάζονταν οικειοθελώς με τους Ναζί είτε, αντιμετώπιζαν ισχυρή πίεση για να το κάνουν και είχαν, σε κάθε περίπτωση, να επεξεργαστούν το δικό τους συνδυασμό αντίστασης , εξαπάτησης και συμβιβασμού.

Το έργο του που επικεντρώνεται σε αυτή την περίοδο περιλαμβάνει τις ταινίες Operation Daybreak (που καλύπτουν τη δολοφονία του του ναζιστικού ηγέτη Reinhard Heydrich από την Τσεχοσλοβακική Αντίσταση), The Statement (ένα φανταστικό απολογισμό της μεταπολεμικής ζωής του Γάλλου, συνεργάτη των Ναζί, Paul Touvier) , Ο Πιανίστας (προσαρμογή της αυτοβιογραφίας του Εβραίο-Πολωνού μουσικού Władysław Szpilman που κάλυπτε την επιβίωσή του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Πολωνίας), το έργο που αργότερα προσαρμόστηκε στην ταινία “Taking Sides” ,το έργο Collaboration , για τον συνθέτη Richard Strauss και τη συνεργασία του με τον Εβραίο συγγραφέα Στέφαν Ζέιγκ και το έργο «Μια αγγλική τραγωδία» που ασχολείται με τον Βρετανό φασίστα John Amery.

Ο Harwood έγραψε επίσης το σενάριο για τις ταινίες «The Browning Version» με τους Albert Finney, Being Julia , με τους Annette Bening και Jeremy Irons και την έκδοση του Oliver Twist του Roman Polanski με τον Ben Kingsley.

Κέρδισε ένα βραβείο Όσκαρ για το σενάριο του Πιανίστα, που έχει ήδη οριστεί για το The Dresser το 1983.

Ο Harwood έλαβε το τρίτο του βραβείο Όσκαρ για το Καλύτερα προσαρμοσμένο σενάριο, το 2007 για την προσαρμογή των απομνημονευμάτων του Jean-Dominique Bauby, -για την οποία κέρδισε επίσης ένα BAFTA και το Prix Jacques Prévert du Scénario το 2008, για την καλύτερη προσαρμογή. Το 2008, ο Harwood τιμήθηκε επίσης με το βραβείο Humanitas ως αναγνώριση του The Bell Dive και της Butterfly.