ΑΧΑΡΝΗΣ / ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ
(Για όσα μπορούν να συμβούν στο νησί της Αφροδίτης)
Περιγραφή Παράστασης: «ΑΧΑΡΝΗΣ / ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ», θεατρικό αναλόγιο με αφορμή τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο
Η ομάδα OST ENSEMBLE παρουσιάζει τους ΑΧΑΡΝΗΣ / ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΥΣ, σε σκηνοθεσία του Στάθη Γραφανάκη. Μια παράσταση υπό εξελίξει, με αφορμή τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο, για όσα μπορούν να συμβούν στο νησί της Αφροδίτης.
Πρεμιέρα: Ημερομηνία πρεμιέρας και διάρκεια
20, 21 & 27, 28 Δεκεμβρίου 2023
Στο Από Μηχανής Θέατρο
Μέρες και ώρες των παραστάσεων
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, στις 21:15
Διάρκεια 60 λεπτά
Αίθουσα: «ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ» Θέατρο , Πάνω σκηνή.
Το Έργο:
«ΑΧΑΡΝΗΣ / ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ» Μια παράσταση με αφορμή τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο
Η ομάδα OST ENSEMBLE παρουσιάζει τους ΑΧΑΡΝΗΣ / ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΥΣ, σε σκηνοθεσία του Στάθη Γραφανάκη. Μια παράσταση, με αφορμή τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο, για όσα μπορούν να συμβούν στο νησί της Αφροδίτης.
Πρεμιέρα 15 Νοεμβρίου
ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ
Πάνω Σκηνή
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5232097
Γενική είσοδος 10€
Προσφορά προπώλησης έως 19/12 8€
Προπώληση https://www.more.com/theater/axarnis/pratiriouxoi/
Η πλοκή
Ενόψει της επετείου από τα 50 χρόνια κατοχής στην Κύπρο, δυο γυναίκες, μία Ελληνοκύπρια και μία Τουρκοκύπρια, πρατηριούχοι στο επάγγελμα, εκατέρωθεν της Πράσινης Γραμμής, παίρνουν μια μεγάλη απόφαση: Σταματούν να πωλούν βενζίνη και αρχίζουν να διαθέτουν δωρεάν το «καύσιμο» του μέλλοντος, το «ρεύμα», με στόχο την επανένωση του νησιού τους. Τι θα συμβεί, άραγε, μετά από αυτή τους την ριζοσπαστική πρωτοβουλία;
Με όχημα τους «Αχαρνής»
Η παράσταση αποτελεί πρωτότυπο έργο, εμπνευσμένο από τον πυρήνα της αριστοφανικής κωμωδίας «Αχαρνής» και των αναλογιών που προκύπτουν με το σήμερα: Όπως ο αριστοφάνειος αγρότης-πρόσφυγας Δικαιόπολης αναγκάζεται να συνάψει ιδιωτική ειρήνη με τους Λακεδαιμονίους, προκειμένου να απαλλαγεί από τα κακά του Πελοποννησιακού πολέμου, έτσι και τα πρόσωπα του έργου σπάνε το «αδιέξοδο» της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.
Όμως με μία σημαντική διαφορά: Επιθυμούν και φέρνουν την ειρήνη για το σύνολο της κοινωνίας του νησιού τους, όχι για τον εαυτό τους, πετυχαίνοντας τη λύση στη βάση της ενεργειακής ανεξαρτησίας τους. Παράγουν και διανέμουν δωρεάν «ρεύμα» στην ελεύθερη και την κατεχόμενη κοινωνία της Κύπρου, τόσο με την έννοια του καθαρού ηλεκτρικού ρεύματος (ηλεκτρικό ρεύμα κατόπιν παραγωγής με τη χρήση υδρογόνου), όσο και με την έννοια της κίνησης προς μια κατεύθυνση από κοινού, του κινήματος, της λύσης του αδιεξόδου του Κυπριακού.
Γι’ αυτό και στην παράσταση, για λόγους συμβολικούς, ο ρόλος του Δικαιόπολη είναι διπλός και ερμηνεύεται από δυο νέες γυναίκες ηθοποιούς, μία Ελληνοκύπρια και μία Τουρκοκύπρια. Οι δυο γυναίκες παράγοντας «ρεύμα» γεννούν ταυτόχρονα ύλη και πνεύμα. Μια νέα ζωή.
Στο ρόλο του Αμφίθεου, δε, του Αθηναίου που έφερε στον Δικαιόπολη τρία «δείγματα ειρήνης», για να επιλέξει εκείνο που θα του φέρει εσαεί ειρήνη, βλέπουμε εκείνο το πρόσωπο που, αν και η σκέψη του είναι μπροστά από την εποχή του, στην αντίληψη μας αποτυπώνεται ως αμφίβολη προσωπικότητα. Ενώ, πλάι του, μια ομάδα ηλεκτρολόγων και χημικών μηχανικών, με εξειδίκευση στον τομέα μεγάλης κλίμακας συστημάτων παραγωγής και χρήσης ηλεκτρικής ισχύος, θα βρεθεί στη σκηνή με τα όργανά της. Και θα παράξει ενώπιον των θεατών ρεύμα!
Η κωμωδία «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Θεόδωρου Γ. Μαυρόπουλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ. Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ για την ευγενική παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων της μετάφρασης του έργου.
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Το 425 π.Χ., εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου, η Αθήνα αντέχει την κριτική που στρέφει προς την ίδια ο Αριστοφάνης με την κωμωδία «Αχαρνής» –η οποία και έχει ως θέμα τη φιλοπόλεμη πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα, εκείνους τους μηχανισμούς που γεννούν τον πόλεμο και άλλους που προτάσσουν το ιδιωτικό συμφέρον έναντι του δημοσίου– απονέμοντάς της μάλιστα το πρώτο βραβείο.
Σήμερα, μιλώντας για το Κυπριακό πρόβλημα, ενόψει της επετείου των 50 χρόνων από την εισβολή και παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τίθεται το ερώτημα: Έχει το θάρρος η Κυπριακή Δημοκρατία, η ευρωπαϊκή οικογένεια, στην οποία ανήκει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ή οι «εγγυήτριες» δυνάμεις της ίδιας, Ελλάδα, Τουρκία και ποια άλλη από τη Μεγάλη Βρετανία, να αντιμετωπίσουν το Κυπριακό πρόβλημα, τόσο ανοιχτά όσο η Αθήνα αντιμετωπίζει τον Πελοποννησιακό Πόλεμο την ίδια στιγμή που συμβαίνει;
Στάθης Γραφανάκης
Συντελεστές: Οι συντελεστές του έργου
Κείμενο Ost Ensemble, Αριστοφάνης
Μετάφραση Θεόδωρος Γ. Μαυρόπουλος
Σκηνοθεσία Στάθης Γραφανάκης
Επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα διεθνών σχέσεων Παναγιώτης Ήφαιστος, Ομότιμος Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑΠΕΙ
Επιστημονικοί συνεργάτες σε θέματα εφαρμοσμένης φυσικής και προηγμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρισμού Δρ. Αιμιλία Σμυρλή, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Μιχάλης Καλογεράκης ηλεκτρολόγος-χημικός μηχανικός
Δραματουργία Στάθης Γραφανάκης–Ost Ensemble
Δραματουργικός Σύμβουλος Παντελής Πετρίδης
Μουσική Ost Ensemble
Σκηνικά–Κοστούμια Μάριος Δανιήλ
Φωτισμοί Άννα Σμπώκου
Βοηθός σκηνοθέτη Μικές Μουζουράκης
Γραφιστική επιμέλεια Αθηνά Συκιώτη
Φωτογραφία Μάριος Κόντης
Εκτέλεση παραγωγής OST ENSEMBLE AMKE
Προβολή και επικοινωνία Βάσω Σωτηρίου-We Will
Παραγωγή ΕΣΠΑ 2014-2020, OST ENSEMBLE AMKE
Ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά) Φίλιππος Δημητρίου, Κωνσταντίνα Καλλίνη, Αυγούστα Μπελόκα, Γιάννης Τσαλίδης
Ευχαριστίες Άντρια Αριστείδου, Ριάνα Αλεξάνδρου, Λάμπρος Ασβεστάς, Χρήστος Ζάνος, Θάλεια Ιωάννου, Κατερίνα Καζαντζή, Σταύρος Καλεντερίδης, Νίκος Κάρουλλας, Κυριάκος Κυριακού, Καίτη Κυριακίδου, Κωνσταντίνος Λουκά, Βάσος Μιχάηλ, Φίλιος Μιχαήλ, Νικόλας Μπράβος, Δέσποινα Νικολάου, Σωτήρης Σπάρταλης, Μαρία Τραυλού, Γιώργος Χαριτωνίδης, Ibrahim Aziz, Mehmet Emin, Sener Levent, Nidai Tancer, Βαγγέλης, Γιάννος, ανώνυμος 1, ανώνυμος 2, ανώνυμος 3 και ανώνυμος 4.