ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ

ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ

Του  Αριστοφάνη

Σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης

Το Από Μηχανής Θέατρο εγκαινιάζει για πρώτη φορά το θεσμό «Summer Stock Theatre» για το καλοκαίρι του 2019 με κεντρική θεματική τον Αριστοφάνη. Ένα project υποκριτικής και έρευνας το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 με μια σειρά από προσεγγίσεις των έργων του σπουδαίου
σατιρικού ποιητή της αρχαιότητας από δυο γκρουπ ηθοποιών και αντίστοιχους σκηνοθέτες που προέκυψαν από ακροάσεις. Ο διασημότερος εκπρόσωπος της Αττικής κωμωδίας που καυτηρίασε την αμετροέπεια των πολιτικών, την απληστία των πλούσιων, την κουτοπονηριά των φτωχών, την αγαρμποσύνη των αντρών, την καπατσοσύνη των γυναικών, τους διανοούμενους και το λαό, το «μισογύνη» Ευριπίδη και τον «εκμαυλιστή» Σωκράτη, τη Δημοκρατία και τους πολεμοκάπηλους, όλες τις αμφιλεγόμενες συμπεριφορές και τις αντιφάσεις των Αθηναίων του 5 ου αι. π.Χ. παραμένει επίκαιρος μέχρι σήμερα.

Ο Πάνος Λουκαΐδης με μια ομάδα νεότερων ηθοποιών επιλέγει να σκηνοθετήσει τις Θεσμοφοριάζουσες σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, ένα από τα τρία «γυναικεία» έργα του Αριστοφάνη το οποίο έγραψε  εκμεταλλευόμενος την «αντιπάθεια» του Ευριπίδη ως προς τις γυναίκες και το μοναδικό του έργο στο οποίο «πρωταγωνιστεί» ο Ευριπίδης. Ένα έργο που με όπλο το χιούμορ μιλά ανοιχτά για την θέση των γυναικών, το δικαίωμα τους στην ισότητα και την διεκδίκηση της προσωπικής τους ταυτότητας σε καιρούς ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Κρατήσεις

 +302105232097

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Για την μία παράσταση Είσοδος: 10€

Συνδυαστικά με τις Λυσιστράτη: 16€

 

 

 

 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

Οι γυναίκες τελώντας την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, αποφασίζουν να τιμωρήσουν τον Ευριπίδη επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Ο ίδιος  ταραγμένος, προσπαθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο αποστέλλοντας στην γιορτή τον Μνησίλοχο ντυμένο γυναικεία για να τον υπερασπιστεί. Αρχικά  προσχηματικά επιτίθεται και εκείνος στον Ευριπίδη ωστόσο έπειτα προσπαθεί  να τον υποστηρίξει λέγοντας πως είναι και οι ίδιες οι γυναίκες είναι υπεύθυνες  για πολλά περισσότερα από όσα τους προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Αγανακτισμένες οι γυναίκες του Χορού, μαθαίνουν από τον Κλεισθένη πως  κάποιος άνδρας με γυναικεία περιβολή κυκλοφορεί ανάμεσά τους. Ο  Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση τελετουργικών  κανόνων ενώ παράλληλα ο Ευριπίδης στην προσπάθεια να σώσει τον  υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων και ζητά από τις  γυναίκες να απελευθερώσουν τον Μνησίλοχο με την προϋπόθεση πως θα  σταματήσει να τις κακολογεί.

Συντελεστές παράστασης:

  • Σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης
  • Βοήθος Σκηνοθέτη: Ειρήνη Πετράκη 
  • Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος 
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Ειρήνη Πετράκη 
  • Χορογραφίες: Χρυσηίδα Λιατζιβίρη
  • Μουσική: Άγγελος Καλογιάννης 

Παίζουν

Ευανθία Κιάκο, Γιώργος Δουργούτης, Σοφία Κεσίδου, Αγγελική
Κιντώνη, Θωμάς Χαβιανίδης, Κωνσταντίνος Ψυχογυιός, Μυρτώ Μπέρνχαρτ,
Ειρήνη Τζαβάρα, Σοφία Κεσίδου

ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πληροφορίες