Προσωπική Συμφωνία – ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Προσωπική Συμφωνία – ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Του Ρόναλντ Χάργουντ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Η sold out επιτυχία της χρόνιας, η παράσταση που κέρδισε τις
καρδιές κοινού και κριτικών επιστρέφει στο
Από Μηχανής Θέατρο από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Μια μεγάλη θεατρική στιγμή, ένα ρεσιτάλ ερμηνειών από τους
Νικήτα Τσακίρογλου, Χρήστο Βαλαβανίδη, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Άννα Ελεφάντη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτη Γουρζουλίδη, Δημήτρη Μπούρα, Κώστα Κουτρούλη.

Στο Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζεται για δεύτερη χρόνια το βραβευμένο αριστούργημα «Προσωπική Συμφωνία» (Taking sides) του Ρόναλντ Χάργουντ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά, από τις 30 Οκτωβρίου. Ένα πολιτικό θρίλερ με έντονες συγκίνησεις κι ανατροπές, μια αληθινή ιστορία από το παρελθόν για τη σημασία και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος, ανεξαρτήτου  χρονικής συγκυρίας, παίρνει θέση στις “μικρές” και “μεγάλες” μάχες του χθες, του σήμερα, του αύριο.Σε μία σύμπραξη πρωταγωνιστών διαφορετικών γενεών, η παράσταση κατέκτησε κοινό
και κριτικούς και έδωσε στον Νικήτα Τσακίρογλου μια από τις δυνατότερες ερμηνείες της καριέρας του, στον Χρήστο Βαλαβανίδη μία σπουδαία θεατρική στιγμή και στον Αλέξανδρο Μπουρδούμη έναν ρόλο σταθμό στη σκηνική του διαδρομή.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120 λεπτά

Από Μηχανής Θέατρο  –  Κάτω  Σκηνή 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη στις 18.00

Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00

Κυριακή στις 18.00

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος :

Τετάρτη και Παρασκευή 15 ευρώ

Σάββατο και Κυριακή 18 ευρώ

25 Δεκεμβρίου 2019 και 1 Ιανουαρίου 2020 οι παραστάσεις θα γίνουν στις 21:15

Μειωμένο:

Τετάρτη και Παρασκευή 12 ευρώ

Σάββατο και Κυριακή 15 ευρώ

Ατέλεια: 5 ευρώ (Τετάρτη)

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κρατήσεις

 +302105232097

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένγλερ θεωρείται ο σημαντικότερος Διευθυντής Ορχήστρας γι’ αυτό και χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το Ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς. Την ανάκριση του μαέστρου αναλαμβάνει ο ταγματάρχης Άρνολντ ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να αποδείξει πως ο μουσικός υπήρξε στέλεχος των Ναζί κι εκμεταλλεύτηκε τα προνόμια που του προσέφερε το Κόμμα. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι μηδαμινά μόλο ταύτα, τα επιχειρήματα του Φουρτβένγκλερ σχετικά με τη «διατήρηση της Γερμανικής μουσικής παράδοσης και των υψηλών αξιών», συγκρούονται με τις ανεξίτηλες μνήμες του Ταγματάρχη από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους αμέτρητους νεκρούς. O μάρτυρας που θα αλλάξει την τροπή της ανάκρισης είναι ο Ρόντε, δεύτερο βιολί της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, ο οποίος με αντάλλαγμα την προσωπική του απαλλαγή, προδίδει κρυφές πτυχές του μαέστρου.

Η «Προσωπική Συμφωνία» του Ρόναλντ Χάργουντ, συγγραφέα του επίσης βραβευμένου έργου The dresser/ο αμπιγιέρ, γράφτηκε το 1995 και βασίζεται σε αληθινή ιστορία, στα πραγματικά ημερολόγια του σπουδαίου μαέστρου Βίλχελμ Φουρτβένγλερ, τα οποία κρατούσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του. Πρεμιέρα του έργου έγινε στην Αγγλία, στο Minerva Theatre του Τσίτσεστερ σε σκηνοθεσία Χάρολντ Πίντερ. Για την ερμηνεία του μαέστρου ο Ντάνιελ Μάσεϊ απέσπασε το βραβείο Laurence Olivier Award for Best Actor ενώ το έργο τιμήθηκε με το βραβείο Laurence Olivier Award for Best New Play. Το 2001 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε διασκευή του ίδιου του συγγραφέα, σκηνοθεσία του Ούγγρου Ίστβαν Σάμπο και με τον Χάρβευ Καϊτέλ στο ρόλο του ανακριτή Άρνολντ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

 • Μετάφραση: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
 • Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
 • Σκηνικά – Κοστούμια: Αγγελικη Αθανασιάδου, Λήδα Σπερελάκη
 • Μουσική Επιμέλεια/ Σύνθεση : Παύλος Κατσιβέλης
 • Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
 • Φωτογραφίες : Πάτροκλος Σκαφίδας
 • Επιμέλεια Κίνησης και Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
 • Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου
 • Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Καρανικόλας

ΠΑΙΖΟΥΝ:

 • Νικήτας Τσακίρογλου
 • Χρήστος Βαλαβανίδης
 • Αλέξανδρος Μπουρδούμης
 • Άννα Ελεφάντη
 • Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου
 • Παναγιώτης Γουρζουλίδης
 • Κώστας Κουτρούλης
 • Δημήτρης Μπούρας

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς δίδαξε ρόλους, φώτισε αντιδράσεις, προσέγγισε συνειδήσεις και πέτυχε να μας συγκλονίσει με τα διλήμματα της ύπαρξης. Σκηνικά – κοστούμια (Αθανασιάδου – Σπερελάκη), μουσική (Κατσιβέλης), φωτισμοί (Αγιαννίτης) άψογα. Εξοχη η κίνηση που δίδαξε η Λιατζιβίρη. Ο Νικήτας Τσακίρογλου μάθημα λιτότητας, ουσίας μιμήσεως και άψογου ρυθμού του λόγου. Μεγάλη υποκριτική. Ο Χρ. Βαλαβανίδης άψογος, απλός και ουσιαστικά ανθρώπινος. Ο Μπουρδούμης συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Ηθοποιός κύρους με έξοχους ρυθμούς και αξιόλογη κίνηση.Η Αννα Ελεφάντη: αποκάλυψη. Δείτε πώς μια ηθοποιός μπορεί να φτάσει να υποδυθεί την ψυχική στέρνα… με θέρμη. Ισόρροπα μιμήθηκαν χαρακτήρες Μαρούσκα, Παναγιωτοπούλου και Γουρζουλίδης.
Κώστας Γεωργουσόπουλος , ΤΑ ΝΕΑ

Σαρωτική αποδεικνύεται η Προσωπική Συμφωνία (Taking Sides) του συγγραφέα Ronald Harwoodστο Από Μηχανής θέατρο στο Μεταξουργείο. Ο εμπειρότατος σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς, έχοντας στο πλευρό του εκλεκτούς ηθοποιούς και συνεργάτες, είναι αποφασισμένος να συν-κινήσει τα φιλοθεάμον κοινό και να αφήσει τη δική του σφραγίδα σ΄ένα συγκλονιστικό, αληθινό έργο που κάνει λόγο για την αλήθεια και τη δύναμη της τέχνης…”

“Ο παραγωγός και σκηνοθέτης της «Προσωπικής συμφωνίας» Δημήτρης Μυλωνάς, σε αυτήν τη νέα εποχή του Από Μηχανής, εκτείνει τα όρια της δραματουργίας, προσφέροντας συνολικά παραστάσεις που τηρούν κριτική στάση απέναντι στη σημερινή εκρηκτική πραγματικότητα και στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, τη βία του νέου ψυχρού πολέμου, την αδικία, το ηθικό και πολιτικό αδιέξοδο. Και αυτό έχει σίγουρα μια δημιουργική γοητεία. “

ΥΛΙΚΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πληροφορίες
Πληροφορίες 1
Πληροφορίες 2
Πληροφορίες 3